Berchemsche Bouwhandel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Berchemsche Bouwhandel

Beschrijving

Zogenaamd Berchemsche Bouwhandel met magazijnen, werkplaatsen en koer binnenin bouwblok en latere zijuitgang aan Sint-Lambertustraat; immobiliënmaatschappij, gesticht in 1909, die tussen circa 1910-30 honderden huizen liet optrekken, vooral in Berchem en Borgerhout; toenmalig huisarchitect Charles Wuyts, de bouwmeester van bedoeld complex, bouwde in 1910 de maatschappelijke zetel van het bedrijf. Kenmerkend voor beide gebouwen is het natuurstenen parement, de neoclassicistische compositie en fantasierijke vormentaal. Nummer 77, gesigneerd Ch. Wuyts, 1912 en nummer 79 vertonen dezelfde stijlkenmerken; nummer 77 met markante erker en balkon.

• Archief Berchemse Bouwhandel.

Auteurs :  Plomteux, Greet