Berchemsche Bouwhandel en burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Berchemsche Bouwhandel

Beschrijving

Bedrijfsgebouwen van de Berchemsche Bouwhandel en twee burgerhuizen door deze immobiliënmaatschappij. De Berchemse Bouwhandel gesticht in 1909, liet tussen circa 1910-1930 honderden huizen optrekken, vooral in Berchem en Borgerhout. Toenmalig huisarchitect Charles Wuyts, de bouwmeester van dit complex, bouwde in 1910 ook de maatschappelijke zetel van het bedrijf. Kenmerkend voor bedrijfsgebouwen en burgerhuizen is het natuurstenen parement, de neoclassicistische compositie en fantasierijke vormentaal.

Nummer 71. Meergezinswoning en bedrijfsgebouwen van de Naamlooze Maatschappij Berchemsche Bouwhandel, waarvoor bouwaanvraag van 18 met 1911, naar ontwerp in klassiek geïnspireerde eclectische stijl van huisarchitect Charles Wuyts. Hoofdgebouw van drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Volgens het bouwplan doorrij en kantoor op de begane grond, en drie huurkwartieren op de bovenverdiepingen ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Deze bestaan uit een enfilade van drie kamers, een zijkamertje, een keuken en een terras met wc. Het bedrijfsgebouw achteraan op de binnenplaats (gesloopt), omvatte vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel straat). Het herbergde werkplaatsen, magazijnen en een 'broyeur'. De binnenplaats geeft via een latere zijuitgang uit op de Sint-Lambertustraat.

Nummers 77 en 79. De aanpalende burgerhuizen in eclectische stijl zijn in 1912 opgetrokken door de Berchemsche Bouwhandel naar ontwerpen van huisarchitect Charles Wuyts. Nummer 77, gesigneerd Ch. Wuyts 1912, heeft volgens de bouwaanvraag van 18 maart 1912 de heer C. De Ley als opdrachtgever. Nummer nummer 79 heeft volgens de bouwaanvraag van 28 december 1911 de heer De Strooper als opdrachtgever. Rijhuizen van drie traveeën en respectievelijk drie bouwlagen onder pseudo-mansarde en vier bouwlagen onder plat dak. Nummer 77 met markante erker en balkon.

De plattegrond van nummer 77 beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens het bouwplan omvat de begane grond de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, in de achterbouw geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc. De bovenverdiepingen bestaan uit twee kamers in het hoofdvolume en twee kamertjes in de achterbouw. Onder het dak bevinden zich twee mansardekamers en een zolder.

De plattegrond van nummer 79 heeft een afwijkend schema dat veeleer beantwoordt aan de typologie van de meergezinswoning, eveneens bestaande uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw evenwel op gelijke hoogte, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens het bouwplan omvat de begane grond eveneens een enfilade van salon, eetkamer en veranda, hier annex office, met in de achterbouw de keuken annex pomphuis en wc. De eerste en tweede verdieping, vermoedelijk bestemd als huurkwartieren, bestaan uit een voorkamer, en een middenkamer en veranda in enfilade, een 'lavatorij' met wc en twee kamertjes in de achterbouw. De derde verdieping is beperkt tot een voorkamer, en een middenkamer en veranda in enfilade.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#3242 (nummer 71, 18 mei 1911), 956#3343 (nummer 77, 18 maart 1912) en 956#3322 (nummer 79, 28 december 1911).