Abroxweg

Beschrijving

Genoemd naar het belangrijke laathof van Abroek of Abrox, een hoeve met watermolen, gelegen op de plaats van de huidige Abroxmolen. Deze hoeve werd in de 11de eeuw door gravin Ermengardis geschonken aan de abdij van Sint-Jacques te Luik. Dit hof is de geboorteplaats van Jan van Abroek (1440-1510), de hervormer van de kloosterorde van het Heilig Graf.

• MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 222-226.
  • REMANS A., Jan van Abroek uit Beek, abt gewijd in 1504, (Limburg, 40, 1961, pagina's 230-231).
  • STIENNON J., Etude sur le Chartier et le Domaine de l'Abbaye de Saint-Jacques de Liège (1015-1209), Paris, 1951, pagina's 254-262.
  • WEERD H. VAN DE, Oud Bree, (Limburg, 34, 1955, pagina's 114-121).