Gerdingerstraat

Beschrijving

Eén van de hoofdassen van de binnenstad. Zij verbond de markt met de Gerdingerpoort, en loopt in de richting van het oude Gerdingen; het is samen met de Beekstraat (thans Kloosterstraat-Hoogstraat) één van de oudste straten van de stad. In 1699 brandde de straat volledig af. Er was zeker reeds vanaf 1532 een waterput in de Gerdingerstraat, en één op de hoek met de Nieuwstadstraat; deze werd in 1794 door een pomp vervangen. Bij de Gerdingerpoort kwam later nog een pomp bij.
De in de teksten vermelde datering 1845 verwijst naar die van de Atlas van de Buurtwegen. Het was in die periode duidelijk een winkelstraat, met een grote concentratie bakkers. Er functioneerde toen ook een ververij.

• MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 133;200.