Geografisch thema

Houterstraat

ID
7879
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7879

Beschrijving

De Houterstraat behoorde tot het gehucht 't Eppel, in het noordoostelijke gedeelte van het grondgebied van Bree, en vormde tot eind 19de eeuw de rand van de heide, die het oostelijke deel van de gemeente innam. Hier lagen van oudsher vier belangrijke hoeven, Paulissen (nummer 25), voor het eerst vermeld in 1675 als eigendom van Simon Schrooten, Philipkens (nummer 5), Reyskens (nummers 13-15), voor het eerst vermeld in 1688, en Soors (nummer 9). Alleen het Paulissen behoorde tot het grondgebied Bree, de andere hoeven behoorden tot het grondgebied en de parochie Gerdingen. Alle staan ze aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) als langgestrekte of tweeledige hoeven; alleen de hoeve Philipkens wordt in de Atlas met naam genoemd.

  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 231-234.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Philpkenshof

  • Is deel van
    Bree


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Houterstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7879 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.