Malta

Beschrijving

Buiten de stadswallen lag hier van oudsher de wijk Malta, zo genoemd naar een regiment van Malta dat hier in 1747 was ingekwartierd.

De invalsweg naar het oostelijk gedeelte van het centrum bestond niet vóór de 19de eeuw: er bevond zich geen stadspoort aan deze zijde. De weg Malta, met aansluitend de Kanaallaan, ontstond pas als verbinding met de in 1822-26 aangelegde Zuid-Willemsvaart, nog tot midden van de 19de eeuw langs een reeds bestaande weg; in het derde kwart van de 19de eeuw werd deze weg rechtgetrokken. Tot het einde van de 19de eeuw was de straat vrijwel onbebouwd.

• MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952.