Markt

Beschrijving

Tot 1882 liep de Velterbeek open door de stad, via de Nieuwstadpoort en de Nieuwstadstraat over de Markt, waar zij aan de overgang Kloosterstraat-Hoogstraat samenvloeide met de Boneputterbeek. Op de markt bevond zich, zeker vanaf 1532, een waterput, die in 1760-62 door een monumentale pomp werd vervangen; deze verdween in 1938. In de eerste helft van de 19de eeuw bevond zich op de markt de likeurstokerij van weduwe Ghijsen-Gillis (nummer 8). De markt is een klein plein, dat gedomineerd wordt door het volume van het stadhuis aan de noordoostelijke zijde.

• MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 60-65; 210.