Markt

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Markt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tot 1882 liep de Velterbeek open door de stad, via de Nieuwstadpoort en de Nieuwstadstraat over de Markt, waar zij aan de overgang Kloosterstraat-Hoogstraat samenvloeide met de Boneputterbeek. Op de markt bevond zich, zeker vanaf 1532, een waterput, die in 1760-62 door een monumentale pomp werd vervangen; deze verdween in 1938. In de eerste helft van de 19de eeuw bevond zich op de markt de likeurstokerij van weduwe Ghijsen-Gillis (nummer 8). De markt is een klein plein, dat gedomineerd wordt door het volume van het stadhuis aan de noordoostelijke zijde.

  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 60-65; 210.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bree

Bree (Bree)

omvat Herenhuis in second empire

Markt 13, Bree (Limburg)

omvat L-Vormig gebouw in laatclassicistische stijl

Markt 23, Bree (Limburg)

omvat Michielshuis

Markt 8, Bree (Limburg)

omvat Stadhuis van Bree

Markt 2, Bree (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.