't Hasseltkiezel

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat 't Hasseltkiezel

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De 't Hasseltkiezel vormt de kern van het oude gehucht Hasselt, De Hasselt of 't Hasselt, in het oosten van het grondgebied van de gemeente (confer ook Straterhofstraat en Veldstraat). Het gehucht wordt voor het eerst vermeld in 1334 als Ghenenhasselt. Het gehucht behoorde tijdens het Ancien Régime gedeeltelijk onder gemeente en parochie Bree, gedeeltelijk onder gemeente en parochie Gerdingen. De rechtlijnige 't Hasseltkiezel dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw. De oude verbinding van Bree met 't Hasselt was de Roermonderbaan of Hasselterdijk, een diverticulum van de Romeinse heirbaan die vanuit Tongeren over Bilzen naar 's Hertogenbosch liep.
Het rectoraat van 't Hasselt werd opgericht in 1932, in 1933 werd de Sint-Lutgardiskerk gebouwd, en in 1943 werd het een zelfstandige parochie.

  • 't Hasselt (Bree) de kerk en haar patroonheilige, (Het Ezendröpke, 2, 1982,-83, pagina's 3-10).
  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 234-244.
  • Maes S.F.-DREESEN J., De geschiedenis van Bree. De parochie, de oude kloosters, Heverlee, 1946, pagina 60.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bree

Bree (Bree)

omvat Parochiekerk Sint-Lutgardis

't Hasseltkiezel zonder nummer, Bree (Limburg)

omvat Vogeldonskhof

't Hasseltkiezel 33-35, Bree (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.