Europalaan

Beschrijving

De Europalaan is het centrum van het straatdorp Houtissen, dat ten westen van de oorspronkelijke dorpskern ontstond bij de ontginning van het hier gelegen Ledebos, waarmee reeds in de 13de eeuw een aanvang werd gemaakt. Reeds in de 18de eeuw (Ferrariskaart, 1771-77) was er een vrij dichte bebouwing in de buurt van de Witte kapel en de hoeve “De Licht”, zetel van het laathof van Houtissen (confer Kantonsweg). Vanaf eind 18de eeuw begint het centrum van het dorp zich te verleggen van de oude kern aan de Maas naar Houtissen. In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1846) neemt de bebouwing toe in de richting van de Rijksweg. Thans is de Europalaan het centrum van de gemeente, waaraan de nieuwe kerk en het kasteel, thans gemeentehuis liggen. De bebouwing wordt nog gekenmerkt door een aantal hoeven, langgestrekt of met losstaande bestanddelen, waarvan de meeste dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw, met een paar oudere voorbeelden.