Teksten van Burgerhuis in eclectische stijl

Burgerhuis in eclectische stijl ()

Burgerhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1908 opgetrokken in opdracht van de industrieel Lieven Gevaert (1868-1935), die in 1894 van start was gegaan met de productie van fotopapier. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden, maar de plannen werden naar verluidt opgemaakt door architect Joseph De Backer, die in 1904-1905 de eerste Gevaertfabriek in de Septestraat te Mortsel tot stand had gebracht. Het huis aan het Frederik de Merodeplein zou door Gevaert zijn gebouwd ten behoeve van zijn moeder, de weduwe Maria Theresia Gevaert-Bruynseels (1840-1919).

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk, met gebruik van witte natuursteen voor de geblokte pui, vensteromlijstingen en -entablementen, blauwe hardsteen voor de plint, waterlijsten en lekdrempels, en leien als dakbedekking. Nadrukkelijk horizontaal geleed, legt de compositie de klemtoon op de middenas, die op de bel-etage wordt gemarkeerd door een hoog rondboogvenster met erkerraam, Frans balkon, composiete pilasters en bewerkte boogzwikken. De pilasters ondersteunen het balkon van de tweede verdieping, dat wordt beschermd door een halve glaskoepel. Getoogde deur- en vensteropeningen in de gedrukte pui, smalle rechthoekige zijvensters met entablement op consoles op de bovenverdiepingen. De ijzeren balkonborstweringen vallen op door hun verzorgd smeedwerk met spiraalmotieven en rozetten. Een houten kroonlijst met consooltjes vormt de gevelbeëindiging, waarboven een centrale dakkapel met gestrekte waterlijst. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met typische roeden is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan de spreekkamer en keuken met pomphuis en ‘monte plats’. De bel-etage omvat vermoedelijk de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de office.

• Gegevens verstrekt door A. Elaut.

Auteurs:  Braeken, Jo

Eclectisch huis ()

Eclectisch enkelhuis van drie traveeën, drie bouwlagen en pseudo-mansardedak; bouwaanvraag van 1908 door Lieven Gevaert, die dit huis voor zijn moeder liet bouwen naar ontwerp van Joseph De Backer. Lage begane grond bekleed met natuursteen, bovenbouw met witte baksteen. Accent op boogvormige middenvensters met art-nouveaugetinte smeedijzeren leuningen; de glazen luifel van de derde bouwlaag is inmiddels verdwenen; flankerende rechthoekige vensters met waterlijst.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 22, 15 februari 1908.

Auteurs:  Plomteux, Greet