erfgoedobject

Huis Delagarde

bouwkundig element
ID
10922
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10922

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Delagarde
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van beëdigd landmeter F. Delagarde, naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen van 1927. Rijwoning van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel gekenmerkt door een rijke materiaalkeuze (natuursteen, baksteen, smeedijzer, gekleurd glas in lood), speelse volumewerking (erkers, balkons), originele compositie en gestileerde ornamentiek. Gevelbeelden (vrouwenfiguur met pauw, mannenfiguur met ram) door Albert Poels.

Plattegrond georganiseerd rond de ruime, centraal ingeplante traphal met haard en bovenlicht,die het gebouw over de volledige breedte opdeelt. Volgens de bouwplannen gelijkvloers salon en inkom (garage niet op bouwplannen) aan straatzijde, eetkamer met vijfzijdige erker en terras aan tuinzijde, geflankeerd door de verandarotonde met aansluitend office, vestiaire en diensttrap; keuken en wc in de achterbouw. Op de eerste verdieping kinder- en gastenkamer vooraan, linnenkamer naast de traphal, slaapkamer met vijfzijdige erker annex badkamer achteraan. Op de tweede verdieping, enkel bereikbaar via de diensttrap, drie mansardekamers en zolder. Verzorgd art-deco-interieur.

  • Privé-archief E. Van Steenbergen jr.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#9235 (22 oktober 1927).
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 15 en plaat 54-58.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Delagarde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10922 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.