Caesar Gezellestraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, tussen Overheulestraat en Heerweg. Naam afkomstig van priester en dichter Caesar Gezelle (Brugge, 1876 - Moorsele, 1939).
De basisbebouwing klimt op tot in het laatste kwart van de 19de eeuw. Voornamelijk arbeiders- en burgerhuizen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken.

Voorbeelden van één bouwlaag zijn onder meer nummer 27/3, dieper in gelegen arbeidershuis met aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk, nummer 31, dwars op de straat ingeplant met vernieuwd schrijnwerk, nummer 40 met licht vooruitspringende deurtravee oplopend in dakvenster, nummer 41-43, eenheidsbebouwing van twee arbeidershuisjes, opgetrokken volgens spiegelbeeldschema, verankerde lijstgevel met aflijnende muizentandfries, aangepaste muuropeningen en nummer 45-47, schuin op de straat ingeplant.

Verder enkele eenvoudige burgerwoningen, onder meer nummer 26-28, lijstgevels van rode baksteen verfraaid door witte en gele sierbaksteen.
Daarnaast enkele typische interbellumwoningen, onder meer nummer 14, verfraaid door zwartgeglazuurde tegels en nummer 25. Nummer 16, burgerhuis uit de jaren 1940-1950, gesigneerd in plint door "M. DELRUE, ARCHITECT WEVELGEM".

Ook onderwijsfunctie met het Sint-Pauluscollege, vier vleugels van rode verankerde baksteen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken.
Vestigingsplaats van de gemeentelijke begraafplaats en van een Brits oorlogskerkhof.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie