Sint-Stanislascollege

Beschrijving

Sint-Stanislascollege, begrensd door Frederik de Merodestraat, Frans Van Hombeeckplein en Sint-Hubertusstraat. Stichting in 1903 door Monseigneur Th. Roucourt, neerlandicus, deken van Berchem en Monseigneur J. De Lescluze, rector van de Heilig Hartbasiliek, officieel erkend en gesubsidieerd door het bisdom.

1903: veranderen en vergroten van twee bestaande huizen Frederik de Merodestraat en opbouw nieuwe vleugels aan laatstgenoemde en Frans Van Hombeeckplein (parallel eraan en loodrecht op); 1905: vergroting van kapel en studiezaal + aanbouwen vleugel Frans Van Hombeeckplein.

1908: verhoging tot drie bouwlagen van eerste vleugels; 1913 uitbreiding met haaks aangebouwde feestzaal; alle bouw- en verbouwingswerken onder leiding van J. De Vroey, zie verschillende gedenkstenen; in 1928 werd het voormalige Instituut van de Heilige Familie (zie Sint-Hubertusstraat nummer 12 en Jan Moorkensstraat nummer 95) aangekocht en in 1956 de nieuwe vleugel in de tuin opgetrokken.

Langgestrekte bakstenen vleugels van drie bouwlagen onder zadeldak, verlevendigd met contrasterende bakstenen banden en siermotieven, bij voorkeur in Belgische driekleur; travee-indeling door middel van lisenen met sierankers; afgeschuinde ingangstravee en (voormalige) kapel met puntgevel; segmentboogvensters met uitzondering van rondbogig kapelvenster. Vleugel Frederik de Merodestraat met vernieuwd bakstenen parement aan straatzijde; behouden interieur met onder meer glas-in-lood-vensters en -deuren uit eerste periode. Feestzaal, heden turnzaal, met interessante gietijzeren spantconstructie. Indeling met klassen aan speelplaatszijde, zie oriëntatie van de gebouwen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#2648 (9 maart 1903), 961#4617 (27 september 1905) en 956#4429 (5 augustus 1908).
  • Sint-Stanislascollege. Gedenkboek van het vijfenzeventigjarig bestaan. Berchem, 1903-1978.

Auteurs: Plomteux, Greet