Rozenstraat

Beschrijving

Straat vertrekkend vanuit het centrum met gebogen tracé, uitvalsweg naar Gullegem. Behorend tot het historisch stratenpatroon van de stad zie Ferrariskaart (1770-1778).

Voornamelijk rijbebouwing opklimmend tot in de 19de eeuw, bestaande uit burger- en arbeidershuizen van drie à vijf traveeën en één à twee bouwlagen.

Tal van arbeidershuizen, eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en één bouwlaag, veelal met vernieuwde parementen en vernieuwd schrijnwerk, hier en daar opgetrokken met een dakverdieping, onder meer nummers 61, 118-120 verfraaid door friesjes en nummer 98/ Bromdries.
Ook verschillende gecementeerde lijstgevels, onder meer nummer 19 met aangepaste muuropeningen, nummers 47, 63 en 109. Nummer 114 verfraaid door decoratief uitgewerkte fries, gewijzigde muuropeningen en nummer 128 met fraaie sluitstenen.
Daarnaast enkele eenvoudige arbeidershuizen van twee bouwlagen, onder meer nummer 40.

Basisbebouwing hier en daar doorbroken door enkele typische interbellumwoningen, onder meer nummer 59, met opvallend portaal, aanvankelijk met één bouwlaag, volgens bouwplan verhoogd in 1936 en door hedendaagse architectuur, onder meer nummer 42.
Tweede deel van de noordzijde van de straat, gedomineerd door villabouw.

• Gemeentearchief Wevelgem, bouwaanvragen Moorsele, 874.1, nummer 1936/10.