Bissegemstraat

Beschrijving

Noordwestelijke uitvalsweg met licht gebogen tracé. Straat maakt van oudsher deel uit van het stratenpatroon. Tracé reeds duidelijk herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778). Bebouwing tot de huidige Heulestraat. Dit blijft tot in de tweede helft van de 19de eeuw zie Poppkaart. Het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door woningen van circa 1900. In 1900 voornamelijk eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, zie oude prentbriefkaarten. Tot 1990 eerste deel van de straat Rozenstraat genaamd. Hoofdstraat met voornamelijk woonfunctie maar ook commerciële functie hoofdzakelijk geconcentreerd nabij het dorpscentrum.

Heterogeen straatbeeld door de grote diversiteit qua typologie: arbeiderswoningen, vlashandelaarswoningen, burgerwoningen, herbergen en handelshuizen en enkele bedrijven (nummer 147 en 159). Nummer 214, voormalige roterij. Voormalige vestigingsplaats van het constructiebedrijf Van Dommele dat gespecialiseerd was in het maken van vlasmachines.
Ook verscheidene (vlas)schuren onder meer nummer 82 met typerende puntgevel met fries; nummer 134 (links ervan), uit de jaren 1940 met trapgevel en typerend muurnisje, aangepaste begane grond; nummer 154 met deels dichtgemetselde poortopening.
Rijbebouwing halfweg de straat overgaand in lintbebouwing. Nummer 91-109 rijtje van burgerhuizen inspringend ten opzichte van de rooilijn en met voorliggend beboomd pleintje.

Basisbebouwing: breedhuizen met variërende gevelbreedte en één à drie bouwlagen onder pannen zadeldak.
Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels: nr. 40 met rechthoekige bovenvensters met boogveld met cartouches met inscriptie "OOST WEST - THUIS BEST"; nummer 99 getypeerd door de contrasterende witgeschilderde muuromlijstingen; nummer 101 met centraal blind bovenvenster; nummer 105 met aflijnende muizentandfries; nummer 155-157, voormalige vlashandelaarswoning; nummer 174 zeer eenvoudig arbeidershuisje van circa 1900; nummer 177-188 drie eenvoudige arbeidershuizen; nummer 189 en nummer 195 verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen en nummer 221 met typerend beglaasd muurnisje.
Ook verscheidene bepleisterde lijstgevels onder meer nummer nummer 17 met licht vooruitspringende zijtraveeën; nr. 35, burgerhuis met aangepaste begane grond (pui).
Voorts enkele panden uit het interbellum onder meer nummer 13-15, van 1937 naar ontwerp van M. Delrue (Wevelgem), getypeerd door het kleurrijke baksteengebruik en de patrijspoortvensters en vlaggenmast; nummer 49/ Heulestraat, aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid, zie strakke gevelopbouw; nummer 96 met vernieuwd parement uit de jaren 1930; nummer 109 met typisch portaal met afgeronde hoeken.
Ook verscheidene woningen van na de Tweede Wereldoorlog: nummer 65/ Europalaan, burgerhuis met afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door Heilig Hartbeeld; nummer 144 aansluitend bij de anglo-normadische bouwtrant.

• Gemeentearchief Wevelgem, bouwaanvragen Gullegem 874.1, nr. 1937/12.
  • DEBUSSERÉ J., GHESQUIRE H., VANNESTE M., Herbergen te Gullegem, deel I, in 't Meiboompje, jg. 15, nr. 4, 1998, p. 258.
  • Dit is West-Vlaanderen, St.-Andries, 1962, p. 467.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie