de Schiervellaan

Beschrijving

De de Schiervellaan, de oude Kerkstraat, vormt de oude kern van het dorp, gelegen tussen de Maas en de Romeinse heirbaan. De straat loopt evenwijdig met de meest westelijke arm van de Maas. De eerste kerk lag, zoals de meeste kerken in de Maasdorpen, aan de stroom; zij bevond zich tegenover het kruispunt van de de Schiervellaan met de Pastoorstraat, op de plaats van de huidige kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Aan de de Schiervellaan lagen ook de twee belangrijke Loonse lenen, Olmenhof of Verschuylenhof (nummer 5), en Biessenhof, thans kasteel Ommerstein (nummer 1).

Van de eerste kerk van Rotem is vrijwel niets bekend; mogelijk dateerde ze uit de 11de of 12de eeuw. Het was een kleine kerk, opgetrokken uit Maaskeien, en werd in 1568 geplunderd door de troepen van Willem van Oranje. Ze verdween na 1834, toen begonnen werd met de bouw van de nieuwe kerk, in het nieuwe centrum van het dorp ten westen van de heirbaan.

• Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • CUYPERS N., Geschied- en heemkundekring Rotem 1986-1996. Kroniek en andere verhalen, 1996.