Boyen

Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Boyen

• Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Beschrijving

Gehucht ten noorden van de stad, vlak bij de Maas gelegen. Door de verlegging van de Maasbedding kwam Boyen, vroeger gelegen op de rechter Maasoever en behorend tot het Nederlandse Grevenbicht, in 1751 op de linker oever te liggen en werd in 1839 bij Stokkem gevoegd. De oude Maasarm, ten westen rondom het gehucht, bleef bewaard; op de Ferrariskaart (1771-77) is hij nog aan beide zijden met de Maas verbonden, nu is hij er volledig van afgesloten. Het is een klein gehucht met dichte concentratie van kleine hoeven, langgestrekt of tweeledig.