Geografisch thema

Oude-Maasstraat

ID
8012
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8012

Beschrijving

Aan de Oude Maasstraat bevond zich de kade van Stokkem. Deze toestand staat duidelijk aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), waar de Maas nog langs deze kade stroomt. Er functioneerde toen een veerpont. De stroom heeft sindsdien zijn bedding in oostelijke richting verlegd, maar een gedeelte van de oude Maasarm bleef behouden. Op de Ferrariskaart, staat ook reeds een gedeelte van de huidige bebouwing aangegeven. Deze nam in de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1844) haar huidige omvang aan. Alle gebouwen hebben dus een oudere kern die ten minste opklimt tot de eerste helft van de 19de eeuw. De bebouwing die op de Ferrariskaart staat aangeduid beperkt zich waarschijnlijk tot nummer 3.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Schippersherberg

  • Omvat
    Stadswoning

  • Is deel van
    Stokkem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude-Maasstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8012 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.