Herenhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de weduwe Adriaenssens, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1868. Het gebouw werd geteisterd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en vervolgens in opdracht van notaris Jules Beuckelaers hersteld en inwendig ingrijpend verbouwd naar een ontwerp door de architect Octave De Koninckx uit 1948. Van deze ingreep dateert de huidige inkompartij met poort en deur, ter vervanging van de oorspronkelijke koetspoort in de tweede travee en het links aanpalende venster. In het interieur verdween de centraal ingeplante, monumentale traphal, die ter hoogte van de tweede verdieping werd bekroond door een zuilengalerij en koepelgewelf op vierkant grondplan. Achteraan op het perceel is het verbouwde koetshuis bewaard, dat samen met het herenhuis tot stand kwam.
Het hotel Adriaenssens behoort tot de meest prestigieuze realisaties uit het rijpe oeuvre van Henry Redig, wiens loopbaan omstreeks 1840 van start was gegaan. Na een periode als stadsarchitect van Lier, vestigde Redig zich in 1855 in Antwerpen, waar hij tien jaar later tot de best beklante bouwmeester van zijn generatie werd gerekend. Tot op hoge leeftijd actief, omvat zijn indrukwekkende productie vele tientallen burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad. Deze werden veelal opgetrokken voor kapitaalkrachtige opdrachtgevers in de geldende neoclassicistische stijl. Qua schaal en prestige vergelijkbaar met het hotel Adriaenssens, is zijn ontwerp uit 1865 voor een tien traveeën breed herenhuis met aanpalend koetshuis in opdracht van de diamantkoopman J.-J. Bovie. Het was bestemd voor een gebogen hoekperceel van Belgiëlei en Charlottalei, maar werd niet gerealiseerd.
Imposante rijwoning van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel met plastisch uitgewerkte ornamentatie, op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, met schijnvoegen op de begane grond, wordt de opstand in de tweede travee gemarkeerd door het bredere, voormalige poortrisaliet. Regelmatige registers van rechthoekige vensters, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren en bewerkte sleutel. Geajoureerde borstweringen met postamenten en second-empire-palmetten onderscheiden de eerste verdieping; typische gietijzeren leuningen en een Frans balkon met smeedijzeren borstwering in het risaliet op de tweede verdieping. Klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, casementenfries en houten kroonlijst op klossen en tandlijst, gekornist op consoles in het risaliet.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Stad Antwerpen
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2024: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/436952 (geraadpleegd op ).
Herenhuis van zes traveeën, drie bouwlagen en zadeldak. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel met plastisch uitgewerkt neoclassicistisch decor van circa 1870. Rechthoekige vensters in riemomlijsting met sleutel en typische ijzeren leuningen op de derde bouwlaag. Risalietvormende ingangstravee met aangepaste begane grond.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1992: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10934 (geraadpleegd op ).