Sint-Pietersmolenstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Sint-Pietersmolenstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters (geografische inventarisatie: 01-11-2002 - 31-05-2003).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Blankenbergse en de Oostendse Steenweg met nagenoeg recht straattracé. De straat wordt doorkruist door de "Blankenbergse Dijk" of zogenaamde "Gentele". Vóór de fusie van Brugge in 1970, Molenstraat genaamd naar de "Zandwegemolen" gelegen langs de Oude Oostendse Steenweg.

Schaars bebouwde straat. Begin van straat tot aan de Blankenbergse Dijk, aan de zuidzijde ingenomen door woningen gebouwd in de jaren 1930. Anderzijds aan de noordzijde ingenomen door de Sint-Pietersplas die tot stand komt in 1972-1973 tijdens de aanleg van de expresweg N31. Op het einde van de straat verbinding met de sociale woonwijk bestaande uit verschillende straten met name Zandwege, Klippestraat, Viaductstraat, Molengeleed, Everard Verachtertstraat, Priester Fonteynestraat, Papenweg, Gentele, Sint-Hubrechtsmolenstraat, Kanunnik Logghestraat, Lodewijk de Raetstraat. Sociale woonwijk tot stand gekomen in de jaren 1980 en 1990, gebouwd in opdracht van de Brugse Maatschappij. Op het einde van de straat eenheidsbebouwing van vermoedelijk circa 1932.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 198.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Pieters-op-de-Dijk

Brugge (Brugge)

omvat Interbellumhuis

Sint-Pietersmolenstraat 13-15, Brugge (West-Vlaanderen)

omvat Interbellumhuis van 1935

Sint-Pietersmolenstraat 5, Brugge (West-Vlaanderen)

omvat Twee interbellumwoningen uit de jaren 1930

Sint-Pietersmolenstraat 19-21, Brugge (West-Vlaanderen)

omvat Woonhuis en atelier van de kunstschilder Rik Slabbinck

Sint-Pietersmolenstraat 1, Brugge (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.