Sint-Pietersstatiedreef

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Sint-Pietersstatiedreef

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters (geografische inventarisatie: 01-11-2002 - 31-05-2003).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Licht bochtige straat gelegen langs de spoorweg Brugge-Blankenberge en lopend van de Oostendse Steenweg naar de Steenkaai. Naamgeving vanaf 1933 houdt verband met de aanwezigheid, sedert 1910, van een station. Eerste stuk van de straat met twee baanvakken afgescheiden door een middenstrook met platanen. Aan de westkant ligt de spoorweg met wachthuisjes op een talud; richting Steenkaai een plantsoen met lindebomen en kapelletje uit de jaren 1950 met beeld van Maria. Aan de oostkant aaneengesloten bebouwing met bescheiden burgerwoningen hoofdzakelijk uit de jaren 1950 en 1990. Het eerste station van 1910 werd gebouwd naar ontwerp van architect Oscar De Breuck (Brugge) in neo-Renaissancestijl. Het veel grotere station, berekend op een druk treinverkeer, bestond onder meer uit een lokettenzaal, een wachtzaal en twee huizen. Gesloopt in 1957 en in 1958 vervangen door de huidige wachthuisjes.

  • RAU J., Geschiedenis van de Brugse rand, Sint-Pieter-op-den-dijk, Brugge, 1992, p. 62-63.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 198.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Pieters-op-de-Dijk

Brugge (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.