Dudzeelse Steenweg (Koolkerke)

Deelgemeente Koolkerke
Straat Dudzeelse Steenweg

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters (geografische inventarisatie: 01-11-2002 - 31-05-2003).

Beschrijving

Belangrijke verkeersader die loopt van de ring ter hoogte van Fort Lapin naar Dudzele, over het grondgebied van de Sint-Jozefsparochie en Koolkerke. Naamgeving oorspronkelijk "Kalsijde van Dudzele" of "Dudzeelschen heerweg".

Het eerste straatgedeelte tot aan de Havenstraat is voorzien van kasseien, het tweede gedeelte is bedekt met asfalt. De Dudzeelse Steenweg loopt langs de wijken Ter Panne en Kruisabele en historisch belangrijke sites zoals de kastelen de "Groene Poort" (nummer 460), "Ten Berge" (nummers 311-313), de hoeves de "Rode Poort" (nummer 540) en "Sint-Donaas" (nummer 315).

De Dudzeelse Steenweg kan vermoedelijk gezien worden als een relict van een schaapsdriftweg lopende vanuit het veilige en droge Brugge naar het nog te cultiveren schorrengebied.

Tussen 1889 en 1956 aanwezigheid van de tramlijn Brugge-Knokke, lijn Brugge-Sluis-Heist met vertrekpunt aan het vroegere spoorwegstation op 't Zand (Brugge).

Vanaf de jaren 1920 verandert het straatbeeld grondig door het optrekken van aaneengesloten bebouwing. Hierdoor wijzigt het oorspronkelijk landelijk karakter en verdwijnt een deel van het waardevol architectuurhistorisch erfgoed zoals onder meer het kasteel zogenaamd "Bloemhof" van circa 1580, de herberg "Het Nieuwhuys" van kort na 1800.

Ten noorden van de Pannebeek (nu Pannebeekstraat) aanwezigheid van de achtste grenspaal van buiten Brugge en de hoeve "Ter Panne" die bij haar ontstaan, in de 13de eeuw, een kasteelhofstede en leengoed was.

De Dudzeelse Steenweg was oorspronkelijk rijk aan herbergen gelegen vlak buiten het paalgebied (ontduiken van taksgelden).

Het eerste straatgedeelte tot aan de Havenstraat heeft thans een overwegende woonfunctie. Circa 1924 aanwezigheid van een borstelfabriek in nummers 14-18.

• NEYENS J., De buurtspoorwegen in de Provincie West-Vlaanderen, 1885-1967, Lier, 1980, pagina's 37-38.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, pagina 50.
  • WINTEIN W., Kaart van de oude gemeente Koolkerke met een bijhorende historische schets tot 1850, in: Rond de Poldertorens, jaargang 7, 1965, nummer 1, pagina's 6-8.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).