Gemeneweidestraat

Beschrijving

Van Brugse Steenweg naar Noorweegse Kaai. Geasfalteerde straat met recht tracé. Oorspronkelijk gekend onder de naam Gemeneweideweg, later omgevormd tot Gemeneweidestraat. Naamgeving verwijst naar de weg naar de Gemene Weiden op Assebroek. Op deze weiden hadden enkele families het recht om hun vee te laten grazen. De eerste vermelding van deze weiden dateert uit 1327 maar wellicht zijn ze veel ouder.

Het eerste straatgedeelte is dicht bebouwd door een verkaveling vanaf de jaren 1960. In het tweede straatgedeelte wordt het meer landelijk karakter verstoord door een sportcomplex en een recente verkaveling.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 65.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia