Jacob van Maerlantstraat

Beschrijving

Van Dudzeelse Steenweg naar Koolkerkse Steenweg met licht gebogen straattracé. Naamgeving sinds de aanleg in 1935 naar de Vlaamse dichter Jacob van Maerlant (circa 1235-circa 1300).

Eerste straatgedeelte ingenomen door eenheidsbebouwing bestaande uit sociale woningen hoofdzakelijk uit de jaren 1940-1950 gebouwd in opdracht van de Brugse Maatschappij. Het einde van de straat wordt bepaald door woningen met voortuintjes uit het interbellum. Sommige gevels zijn meer uitgewerkt, onder meer door gebruik van siermetselwerk, zie nummers 118-122 van 1937 en 1939.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 879/1937, nummers 29 en 49/1939.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 90.