Geografisch thema

Krakeleweg

ID
8038
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8038

Beschrijving

Doodlopende weg die loopt van de Sint-Pieterskaai naar het havengebied, tussen het Pierre Van Damme- en Emile Cousindok (zie Zeebrugge). De straat werd wellicht aangelegd tijdens de havenwerken circa 1900 hoewel de naam pas dateert van 1934 en verwijst naar de Krakelesas of Monnikenspeie gelegen aan de vroegere monding van het Lisseweegs Vaartje (zie Sint-Pieters) en reeds vermeld in 1331. Tijdens de havenwerken wordt het laatste stuk van het Lisseweegs Vaartje 500 m westwaarts verlegd. Naast de sas lag een herberg met dezelfde naam die heden blijft doorbestaan in een nieuwe horecazaak.
Langs de weg ligt de in onbruik geraakte spoorweg van de goederentrein.

Verspreide bebouwing hoofdzakelijk met werkplaatsen, magazijnen en fabrieken. De oudste panden gaan terug tot het begin van de 20ste eeuw.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 120.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Krakeleweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/8038 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.