Avelgemstraat

Beschrijving

Lange straat met licht gebogen tracé, uitvalsweg vertrekkend in het centrum van de gemeente en lopende tot in de Avelgemse deelgemeente Bossuit. Straat behorende tot het historisch stratenpatroon, als dusdanig aangeduid op Ferrariskaart (1771-1778).

Straat met woon- en commerciële functie. De bewoning is geconcentreerd in het centrum van de gemeente. Bebouwing opklimmend tot in het laatste kwart van de 19de eeuw, bestaande uit burger- en arbeidershuizen. Lijstgevels van drie à vijf traveeën en één à twee bouwlagen. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken; nummers 7, 24 en 86 met één bouwlaag. Nummer 6, samenstel van twee woonhuizen thans met verbouwde begane grond. Gevel verfraaid door bakstenen fries met uitgelengd dropmotief, rechtertravee met poort en laadvenster.

Landelijk, onbebouwd straateinde.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie