Pastorie Sint-Willibrordusparochie

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis van vijf + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat); in kern daterend van 1685, vergroot en verbouwd in 1848.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters op afzonderlijke lekdrempel, op de begane grond met tralies en uitgeholde dagkanten; rechthoekige deur in arduinen omlijsting met geprofileerde waterlijst; tussen vijfde en zesde travee beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind, 1954, door Alfons De Roeck, op sokkel met engelenhoofdjes, kleine halfronde luifel en lichtarm, afkomstig van vroegere wijk Stuyvenberg (oud Berchem). Kleine voortuintjes met hekken; ten noorden grote ommuurde tuin met aan Lange Pastoorstraat arduinen spiegelboogpoortje met 18de-eeuwse steenmerken, afkomstig van voormalige herberg "'t Wit Kruis", Grotesteenweg nummer 53.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Berchem, Sint-Willibrordus, dossier 3.

Auteurs: Plomteux, Greet