Modernistisch flatgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Flatgebouw

Beschrijving

Flatgebouw in nieuwe zakelijkheid gebouwd in opdracht van de weduwe G. Cassiers en kinderen, naar een ontwerp door de architect Edward Van Not uit 1936. De werken gingen van start op 3 augustus 1936. Aanvankelijk vier bouwlagen hoog gepland, werden in opdracht van de familie Cassiers de twee bovenste verdiepingen toegevoegd naar een ontwerp van Van Not uit 1939. Deze werken die nu ook de installatie van een lift inhielden, gingen van start op 1 augustus 1939. Mogelijk is er een familieverwantschap tussen de weduwe en John Cassiers, uitbater van Hotel Wagner aan de Frankrijklei, voor wie Van Not tussen 1905 en 1925 meerdere bouwprojecten uitvoerde. Oorspronkelijk houten vensterschrijnwerk en smeedijzeren inkomdeur.

Flatgebouw op hoek van Herculusstraat en Diksmuidelaan, van vier bij drie traveeën breed, een souterrain en zes bouwlagen hoog onder een plat dak. Opstanden uit rode baksteen en witte natuursteen op een hardstenen plint. Sterk contrast tussen de strak horizontale geleding der bouwlagen (doorlopende witstenen lagen alternerend met rechthoekige vensters, rondlichten en bakstenen muurdammen) en de ononderbroken verticale lijnen van het trappenhuis in de linker travee; nieuwe aluminium ramen. Voortuintje met smeedijzeren hekwerk.

Het gebouw met een structuur uit gewapend beton wordt ontsloten door een gemeenschappelijke, zijdelings ingeplante inkom- en traphal aan de Herculusstraat, en omvat zes gelijke appartementen die telkens de volledige verdieping beslaan. Volgens de bouwplannen bestaan de flats uit een centrale hal annex vestiaire en wc, een suite van salon en eetkamer zijde Diksmuidelaan, waarbij de keuken met terras en de bergplaats aansluiten, twee slaapkamers en de badkamer zijde Herculusstraat. Een conciërgewoning deelt het souterrain met de privatieve bergplaatsen en de stookplaats. Voortuintje met lage smeedijzeren omheining zijde Herculusstraat.