Hallengang

Beschrijving

Volgens de primitieve kadasterkaart van Bastendorff uit 1813, was de Hallengang een rechthoekig plein, gelegen in het bouwblok tussen de huidige Lakenwevers-, de Standonck-, de Naamsestraat en het Hogeschoolplein. In het midden van het plein stond een langgerekt volume, waardoor een gangstructuur ontstond met toegang via de Naamsestraat en waarschijnlijk oorspronkelijk eindigend op de ommuring van de pedagogie "Het Varken". In de Hallengang stonden toen nog drie andere woningen die in 1853 vervangen werden door kleine huisjes met recentere bijgebouwen. Deze werden in 1961 afgebroken om plaats te maken voor de feestzaal "v.z.w. Het Kersouwken, nu "De Blauwe Kater". Heden gekasseide gang met recente bijgebouwen tegen een oorspronkelijk vrijstaand, nu bepleisterd en geel geschilderd 18de-eeuws pand van twee bouwlagen met afgeschuinde hoek en sterk overkragende kroonlijst onder een pannen zadeldak met schild en laadvenster.

• DE COOMAN M., De Leuvense gangen (onuitgegeven licentiaatsverhandeling), K.U.Leuven, 1980, nr. 15, fig. 42.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie