Sint-Michielsstraat

Beschrijving

De Sint-Michielsstraat maakt deel uit van een oorspronkelijk veel langere straat, die de huidige Muntstraat met de Naamsestraat verbond en reeds in 1523 vermeld werd als “’s Meyersstraat”, naar het op de plaats van het huidige Maria-Theresiacollege gesitueerde goed van burgemeester of meyer Lodewijk Pynnock. “Jezuïetenstraat” genoemd sinds de vestiging van de jezuïeten in 1595 op de plaats van het huidige Maria-Theresia- en Veteranencollege. In de Franse Periode aangeduid als “rue Charlier” en even later, na de aanleg van het Hogeschoolplein (1807-1812), Sint-Michielsstraat, naar de gelijknamige kerk op de Naamsestraat.

Het straatbeeld wordt volledig gedomineerd door de gevelwand van het Maria-Theresia-/ Veteranencollege, heden faculteit Godgeleerdheid. Aan de overzijde resteren van de basisbebouwing enkel nog de achterzijde van het Sint-Annacollege (Naamsestraat 37) en de nummers 13 en 15, twee 19de-eeuwse woningen in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen en zandhoudende kalksteen met respectievelijk drie en twee traveeën en drie en twee bouwlagen.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie