Teksten van Modernistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10955

Modernistisch burgerhuis ()

Modernistisch burgerhuis met art-deco-inslag, naar een ontwerp door de architect Victor Gorlé uit 1935. Opdrachtgever was de firma Naamlooze Maatschappij L. & F. Van Mensel, meester-stukadoors, gevestigd Arthur Sterckstraat 41 in Berchem. De woning, waarvan de bouw werd aangevat op 17 juni 1935, was bestemd voor F. Van Mensel.

Victor Gorlé startte zijn loopbaan als partner van architect Léon Stynen, met wie hij tussen 1923 en 1927 meerdere projecten tot stand bracht, waaronder een niet bekroond wedstrijdontwerp voor het Antwerpse Sportpaleis. De art-decostijl uit zijn vroege periode, waarvan het appartementsgebouw Schalckens uit 1931 in de Carnotstraat een representatief voorbeeld is, evolueerde omstreeks 1935 naar een zakelijke modernisme. In deze periode liet hij zich opmerken door flatgebouwen als "Résidence Albert I" uit 1937 aan de Frankrijklei/Rubenslei, en met de kledingzaken "Au Bon Coin" van de firma A. Van Osta & Co (Offerandestraat 1, Antwerpen en Bredabaan 446, Merksem), hoekpanden in een voor de handelsfunctie meer geëigende, expressief gestroomlijnde vormentaal. Actief tot de jaren 1960, is zijn belangrijkste realisatie uit de naoorlogse periode het traditionalistisch getinte Districtshuis van Merksem.

Rijwoning van drie bouwlagen onder een plat dak; van bij oorsprong betegelde voortuin met hardstenen afsluiting en uitgespaard plantvak. De gevel kenmerkt zich door een tweeledige opbouw, de pui bekleed met blauwe hardsteen en de bovenbouw met simli-natuursteen, op de gevelopstand aangeduid als ‘enduit pierre (geciseleerd)’. Inkomportaal en garagepoort met schrijnwerk uit staal en smeedwerk op de begane grond, gescheiden door een geïntegreerde, halronde plantenbak. Drielicht met breed middenvenster tussen balkondeuren op de eerste verdieping; ondiep, gevelbreed balkon met smeedijzeren borstwering. Omlijst bandvenster tussen ribwerk op de tweede verdieping.

Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond van deze bel-etagewoning ruimte aan de inkomhal annex vestiaire met wc, de garage, een was- en stookplaats, voorraadberging en een speelkamer voor de kinderen. Ontsloten door de zijdelings ingeplante traphal met bovenlicht, omvat de bel-etage een L-vormige woon- en eetkamer met en suite zitkamer geflankeerd door de keuken, en achteraan een terras met tuintrap. Op de tweede verdieping bevinden zich vier slaapkamers, achteraan met terras, en de badkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1275#3219 (13 mei 1935).

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Stad Antwerpen


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2024: Modernistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/436939 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Gecementeerd en beschilderd rijhuis aanleunend bij nieuwe zakelijkheid, 1939, volgens eigenaar; ijzerwerk van deuren, garagepoort en balkonleuning in art deco.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1992: Modernistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10955 (geraadpleegd op ).