Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voornaam burgerhuis in eclectische stijl met neotraditionele en cottage allures, naar ontwerp van de architecten H. Franck en Zoon (inscriptie) uit 1928. Bouwaanvraag in opdracht van Lucienne Grégoir-Beeckmans de West-Meerbeeck (Mortsel, 1903-Berchem, 1978), in 1928 gehuwd met de industrieel Werner Grégoir (Antwerpen, 1904-Ukkel, 1983). Start van de werken op 19 november 1928, voltooid in 1929-1930.

Rijwoning met enkelhuisopstand, twee traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder pseudo-mansarde. Lijstgevel in bak- en witte natuursteen op plint uit blauwe hardsteen Verhoogde begane grond met keldergarage en overluifeld portaal. Venstertravee volledig ingenomen door oplopende bow-window, waarboven dakvenster met driehoekig fronton.

Volgens bouwplan gelijkvloers enfilade van salon, eetkamer, veranda en overdekt terras in linkerflank, inkom- en traphal met bovenlicht, keuken annex office in rechterflank. Op eerste verdieping grote slaapkamer annex badkamer en privé-salon annex doka en terras in linkerflank, twee kleine slaapkamers en linnenkamer in rechterflank. Op pseudo-mansarde twee grote, twee kleine slaapkamers en twee meidenkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#10193 (3 oktober 1928).