erfgoedobject

Stedelijk Instituut Lager Onderwijs en onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
10957
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10957

Juridische gevolgen

Beschrijving

L-vormig schoolgebouw naar ontwerp van Ch. De Roeck, in 1911 geopend als Meisjes Gemeenteschool (zie opschrift); palend aan en sedert 1973 gefusioneerd met jongensschool Batkinstraat.

Straatvleugel van zes traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel van bak- en natuursteen in eclectische stijl; travee-indeling door middel van pilasters; ingangsrisaliet met eenvoudige rondboogpoort en driehoekig fronton. In vergelijking met de school aan de Batkinstraat is de lichtinval verbeterd: de drielichtvensters met pseudo-kruiskozijnen beslaan vrijwel de volledige breedte tussen de muurpilasters; nieuwe aluminium ramen.

Nummer 8: voormalige onderwijzerswoning, enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen in zelfde stijl.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Berchem, Jozef Balstraat, doss. 1.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1992


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stedelijk Instituut Lager Onderwijs en onderwijzerswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10957 (Geraadpleegd op 09-03-2021)