Modernistisch flatgebouw, architectenwoning Urbain De Meyer

Beschrijving

Flatgebouw van vier bouwlagen gelegen op de hoek met Gitschotellei, 1935-1937, naar ontwerp van Urbain De Meyer. Eerste fase hoekgebouw in opdracht van weduwe Juul De Meyer, moeder van de architect, aangevat op 24 oktober 1935. Tweede fase aanpalend gebouw Jupiterstraat 3 voor eigen rekening van De Meyer zelf, aangevat op 6 september 1937. Krachtig volumespel met terrassen en balkons; contrastwerking door toepassing van verschillend gekleurde bezettingsspecie (wit, donkerbruin, oker, lichtblauw). Verbouwde begane grond.

Hoekgebouw en aanpalend gebouw ontsloten door centraal ingeplante inkom- en traphal. Volgens bouwplannen in hoekgebouw één flat per verdieping, met eigen woning van de architect op begane grond. Woonkamer annex keuken en studio-kantoor zijde Gitschotellei; twee slaapkamers en badkamer zijde Jupiterstraat. Flats met afwijkend doorlopende eetkamer-fumoir-leeshoek en drie slaapkamers. Aanpalend gebouw met twee gespiegelde flats per verdieping, bestaande uit woonkamer, keuken, badkamer en twee slaapkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1275#3489 (14 september 1935) en 1275#4641 (uitbreiding 3 augustus 1937); foto’s FOTO-OF#3022 en FOTO-OF#3023.
  • SERNEELS U. 1936: Un jeune architecte anversois Urbain De Meyer, Bâtir 5.44, 775-776.

Auteurs: Plomteux, Greet