Mercatorlaan

Beschrijving

Rechte straat vanaf de oversteek van de autosnelweg (A10) aan de Leffingestraat tot aan de Brigantijnenstraat, in verlengde van Perronstraat. Maakt deel uit van urbanisatieplan van J. Eggericx in samenwerking met stadsingenieur A. De Vos van 1945, met als basis aanleg in 1956 van Vuurkruisenplein van waaruit Verenigde Natieslaan, Leopold II- en Leopold III-laan vertrekken. Mercatorlaan grosso modo tracé van opgeheven Gistelsesteenweg: westelijke afboording van Maria Hendrikapark, met als beeldbepalend element de als monument beschermde watertoren van 1900. Ontworpen als parallelle dienstweg van de Verenigde Natiënlaan, lopende langs het "Provinciaal Maritiem Instituut" (zie nummer 15).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda