Dokter Eduard Moreauxlaan

Beschrijving

Van Slijkensesteenweg naar Bredene-Duinen. Gedeelte van de Koninklijke Baan hier aangelegd begin 20ste eeuw nagenoeg gelijktijdig met en naast de toen nieuwe kusttramlijn Oostende-De Haan. Oorspronkelijk Congolaan, nu zogenaamd naar Oostendse burgemeester (1920-1940). Vormt grens tussen OPEX-wijk en havengebied. Bepalend voor het straatbeeld aan de noordkant zijn gebouwen behorend tot de infrastructuur van de haven, namelijk R.Y.C.O en de watertoren; voorts de inplanting van het voormalig militair hospitaal en het Zeemanshuis.

Hoek Dokter Eduard Moreauxlaan/ Voorhavenlaan, "Elektro Loeters", markante nieuwbouw van 1996-1997 op hoekperceel naar ontwerp van Meta Architectenbureau. Expressionistisch gebouw met indrukwekkend overkragend gedeelte.

• Jaarboek Architectuur Vlaanderen, 1996-1997, p. 162-163.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda