Herenhuis in neoclassicistische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Kardinaal Mercierlei
Locatie Kardinaal Mercierlei 16, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis in neoclassicistische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kardinaal Mercierlei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 04-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Wachsmuth, naar ontwerpen door de architect Eugène Dieltiëns uit 1891 voor het koetshuis met inkompoort, en uit 1892 voor het eigenlijke woonhuis. De bouwheer valt vermoedelijk te identificeren met de apotheker Otto Leopoldus Wachsmuth (°1831), afkomstig uit het Duitse Minder, echtgenoot van Joanna Sophia Schön. Dieltiëns had eerder al werken uitgevoerd aan diens apotheek in de Huidevettersstraat.

Het hotel Waschmuth behoort tot het vroege oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens loopbaan begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand.

De rijwoning in halfopen bebouwing omvat een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardedak. Het compacte rechthoekige volume met een gevelbreedte van vier traveeën aan straat en tuin, heeft het inkomportaal in de vrijwel blinde zijgevel. Een hoge tuinmuur met pilasters en poort verbindt het hoofdvolume met het parallelle koetshuis, een langgerekte constructie van twee bouwlagen onder een schilddak met de nok loodrecht op de straat. Het herenhuis kenmerkt zich door een uitermate sober opzet, met eenvoudige, bepleisterde en beschilderde lijstgevels, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en het hoofdgestel met diamantkopfries en houten kroonlijst op modillons, wordt de opstand gemarkeerd door een twee traveeën breed zijrisaliet, doorgetrokken tot in de bedaking. Registers van rechthoekige vensters met lekdrempel en waterlijst, en getraliede souterrainvensters; dakkapellen met driehoekig fronton en oeils-de boeuf.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#693 en 956#782.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2016

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Kardinaal Mercierlei met omgeving

De Merodelei, Kardinaal Mercierlei, Le Grellelei (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.