erfgoedobject

Herenhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 10971   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10971

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Wachsmuth, naar ontwerpen door de architect Eugène Dieltiëns uit 1891 voor het koetshuis met inkompoort, en uit 1892 voor het eigenlijke woonhuis. De bouwheer valt vermoedelijk te identificeren met de apotheker Otto Leopoldus Wachsmuth (°1831), afkomstig uit het Duitse Minder, echtgenoot van Joanna Sophia Schön. Dieltiëns had eerder al werken uitgevoerd aan diens apotheek in de Huidevettersstraat.

Het hotel Waschmuth behoort tot het vroege oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens loopbaan begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand.

De rijwoning in halfopen bebouwing omvat een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardedak. Het compacte rechthoekige volume met een gevelbreedte van vier traveeën aan straat en tuin, heeft het inkomportaal in de vrijwel blinde zijgevel. Een hoge tuinmuur met pilasters en poort verbindt het hoofdvolume met het parallelle koetshuis, een langgerekte constructie van twee bouwlagen onder een schilddak met de nok loodrecht op de straat. Het herenhuis kenmerkt zich door een uitermate sober opzet, met eenvoudige, bepleisterde en beschilderde lijstgevels, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en het hoofdgestel met diamantkopfries en houten kroonlijst op modillons, wordt de opstand gemarkeerd door een twee traveeën breed zijrisaliet, doorgetrokken tot in de bedaking. Registers van rechthoekige vensters met lekdrempel en waterlijst, en getraliede souterrainvensters; dakkapellen met driehoekig fronton en oeils-de boeuf.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#693 en 956#782.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

  • Is deel van
    Kardinaal Mercierlei met omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10971 (Geraadpleegd op 07-04-2020)