Herenhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl naar ontwerpen door de architect Eugène Dieltiëns, uit 1891 voor het koetshuis met inkompoort, en uit 1892 voor het eigenlijke woonhuis. Opdrachtgever was de Duitse apotheker Otto Leopold Wachsmuth (Minden, 1831-Antwerpen, 1891), in 1865 te Minden gehuwd Joanna Sophia Schön (°Minden, 1836), en vader van Frederik Willem Wachsmuth (°Antwerpen, 1866). Hij was eind 1857 vanuit zijn geboorteplaats naar Antwerpen geëmigreerd, waar hij de 'pharmacie allemande' Büge in de Hochstetterstraat (huidige Borzestraat) had overgenomen. Dieltiëns had in 1887-1888 al werken uitgevoerd aan Wachsmuth's apotheek in de Huidevettersstraat. Hij overleed op 3 november 1892 tijdens de bouw van het hotel, waarin zijn weduwe zich in maart 1893 vestigde.

Het hotel Waschmuth behoort tot het vroege oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens loopbaan begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand.

De rijwoning in halfopen bebouwing omvat een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardedak. Het compacte rechthoekige volume met een gevelbreedte van vier traveeën aan straat en tuin, heeft het inkomportaal in de vrijwel blinde zijgevel. Een hoge tuinmuur met pilasters en poort verbindt het hoofdvolume met het parallelle koetshuis, een langgerekte constructie van twee bouwlagen onder een schilddak met de nok loodrecht op de straat. Het herenhuis kenmerkt zich door een uitermate sober opzet, met eenvoudige, bepleisterde en beschilderde lijstgevels, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en het hoofdgestel met diamantkopfries en houten kroonlijst op modillons, wordt de opstand gemarkeerd door een twee traveeën breed zijrisaliet, doorgetrokken tot in de bedaking. Registers van rechthoekige vensters met lekdrempel en waterlijst, en getraliede souterrainvensters; dakkapellen met driehoekig fronton en oeils-de boeuf.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#693 en 956#782; vreemdelingendossiers 481#14859, 968#536.