Franz Tielemanslaan

Beschrijving

De Franz Tielemanslaan, genoemd naar de Leuvense burgemeester, wordt door de Dijle gescheiden van de Amerikalaan en draait in een brede bocht van de Brusselsestraat naar de Dirk Boutslaan. Ze werd aangelegd op de vroegere Slachthuissite, die omwille van hygiƫnische en esthetische redenen systematisch onteigend en gesaneerd werd. Door de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog, werd de Slachthuiswijk opgenomen in het project van de wederopbouw. In dit kader werd de toenmalige Wilsonlaan - later Koningin Astridlaan - aangelegd en hoofdzakelijk in de eerste helft van de jaren 1920 bebouwd met de zo typische wederopbouwarchitectuur. In tegenstelling tot de tegenoverliggende Amerikalaan, heeft de straatwand van de Franz Tielemanslaan een eerder heterogeen uitzicht omwille van de verschillende kroonlijsthoogtes en de verschillende dakvormen. Zo telt het nr. 8 (1920, G. Decock) vier bouwlagen en een dakverdieping en is het aanpalende nr. 10 (1938, A. Boon) met plat dak slechts drie bouwlagen hoog, net zoals nr. 16 (1926, F. Lefever).

Beeldbepalend voor het karakter van de Amerikalaan is het sfeervolle zicht op de Dijle die door een hardstenen balustrade van het wandelpad gescheiden wordt, en het perspectief op de bomen en de huizenrij van de Amerikalaan. Aan de kruising met de Brusselsestraat, op de brug over de Dijle, staat "Paep Thoon" (1961, P. Vanbekbergen) op een voetstuk, een 15de-eeuws volksfiguur en tevens kapelaan en beiaardier van de Sint-Pieterskerk.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie