Ierse-Predikherenstraat

Beschrijving

Naar de Brusselsestraat afhellende straat, in de 14de eeuw aangeduid als Kalkovenstraat, en later genoemd naar de Ierse predikheren die er eertijds hun klooster hadden, aan de kruising met de later aangelegde Noormannenstraat.

De eerste helft van het straatbeeld wordt beheerst door arbeiderswoningen van twee bouwlagen en twee traveeën, waarvan sommige versierd met banden en decoratieve patronen in witte en gesinterde baksteen. Enkele van de woningen werden in 1927 gebouwd in opdracht van de Gewestelijke Maatschappij voor de Huisvesting, opgericht ter leniging van de woningnood naar de Eerste Wereldoorlog. Het achterste straatgedeelte wordt gekenmerkt door de ommuurde tuin van het voormalige klooster van de paters van de Heilige Geest, heden rust- en verzorgingstehuis "de Wingerd" (Noormannenstraat 68).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie