Flatgebouw Lachappelle

Beschrijving

Flatgebouw in nieuwe zakelijkheid naar een ontwerp door de architect Léon Stynen uit 1935-1936. Opdrachtgever was de van oorsprong Franse parketfabrikant Henri Eugène Lachappelle (°Strasbourg, 1884), op 23 november 1916 te Londen gehuwd met Georgette Augustine Fié (°Ville d'Avray, 1890). Zij vestigden zich begin oktober 1924 vanuit Londen in Wilrijk, met hun zoon Pierre Robert (°Londen, 1920), en lieten in 1925 door de architect Willie Pijl een cottagevilla optrekken op de hoek van de Elsdonklaan (huidig nummer 12) en de Meerlenlaan. In mei 1937 verhuisde het gezin naar het voltooide appartementsgebouw in de Lodewijk Gerritslaan, waarvan de werken op 15 april 1936 van start waren gegaan.

Gebouw met een structuur uit gewapend beton van vier traveeën en vijf bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel met een parament uit roomkleurige Silezische brikken met schaduwvoegen, de brede overkragende erkerparij oplopend over de bovenverdiepingen bekleed met travertin waarin vensterposten uit zwart graniet, op een pui uit blauwe hardsteen. Begane grond met garages en inspringend portaal met bewaard schrijnwerk uit tropisch hardhout. Bovenbouw met registervensters in brede uitkragende betonstructuur, naast een smalle bakstenen muurdam met patrijspoorten.

Vier identieke appartementen met woon-eetkamer, keuken annex meidenkamer, drie slaapkamers, badkamer en doorlopend terras achteraan.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1275#3775 (2 maart 1936); vreemdelingendossiers 954#4400, 968#22302 en 481#28019.
  • BONTRIDDER A. 1979: Gevecht met de rede. Léon Stynen, leven en werk, Antwerpen, 1979, 233.

Lift

De personenlift in een gesloten schacht naast de traphal werd in 1935 geplaatst door de Antwerpse firma Daelemans. Deze elektrische lift voor vier personen (nominale last 300 kg) ontsluit de vijf bouwlagen alsook de kelderverdieping van het appartementsgebouw. De bordesdeuren zijn zwaaideuren in tropisch Limba-hout met deurklinken en -scharnieren in een bronskleurige legering en een patrijspoort met geribbeld glas. De zwarte bakelieten oproepknoppen (met de vermelding ‘Appel’) zitten samen met een rood lichtje (met de vermelding ‘En marche’) verwerkt in een metalen plaatje dat als constructeur ‘Ascenseur Daelemans’ vermeldt. De liftkooi met metalen ophangsysteem bestaat uit drie paneelwanden en een plafond in notelaar fineer, Tegen de achterste kooiwand hangt een omlijste spiegel. Een verlichtingselement centraal in het plafond verlicht de liftkooi. Een koperen bedieningsbord met zwarte bakelieten zendknoppen (omgeven door beletteringsplaatjes die de verdieping aangeven) draagt boven- en onderaan de vermelding ‘Excelsior’. Een naamplaatje geeft als liftenbouwer ‘Ascenseurs Daelemans’ aan. In de machinekamer maakt de originele aandrijving met onder meer de lifttrommel met twee stalen ophangkabels, de schakelkast en de elektromotor melding van ‘Daelemans Liften’ en ‘Emba pvba’.

• Informatie verkregen van de vereniging van mede-eigenaars (31 januari 2022).
Auteurs: Becuwe, Frank