Teksten van Flatgebouw Lachappelle

Flatgebouw Lachappelle ()

Flatgebouw in nieuwe zakelijkheid naar een ontwerp door de architect Léon Stynen uit 1935-1936. Opdrachtgever was de van oorsprong Franse parketfabrikant Henri Eugène Lachappelle (°Strasbourg, 1884), op 23 november 1916 te Londen gehuwd met Georgette Augustine Fié (°Ville d'Avray, 1890). Zij vestigden zich begin oktober 1924 vanuit Londen in Wilrijk, met hun zoon Pierre Robert (°Londen, 1920), en lieten in 1925 door de architect Willie Pijl een cottagevilla optrekken op de hoek van de Elsdonklaan (huidig nummer 12) en de Meerlenlaan. In mei 1937 verhuisde het gezin naar het voltooide appartementsgebouw in de Lodewijk Gerritslaan, waarvan de werken op 15 april 1936 van start waren gegaan.

Gebouw met een structuur uit gewapend beton van vier traveeën en vijf bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel met een parament uit roomkleurige Silezische brikken met schaduwvoegen, de brede overkragende erkerparij oplopend over de bovenverdiepingen bekleed met travertin waarin vensterposten uit zwart graniet, op een pui uit blauwe hardsteen. Begane grond met garages en inspringend portaal met bewaard schrijnwerk uit tropisch hardhout. Bovenbouw met registervensters in brede uitkragende betonstructuur, naast een smalle bakstenen muurdam met patrijspoorten.

Vier identieke appartementen met woon-eetkamer, keuken annex meidenkamer, drie slaapkamers, badkamer en doorlopend terras achteraan.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1275#3775 (2 maart 1936); vreemdelingendossiers 954#4400, 968#22302 en 481#28019.
  • BONTRIDDER A. 1979: Gevecht met de rede. Léon Stynen, leven en werk, Antwerpen, 1979, 233.

Auteurs:  Braeken, Jo

Flatgebouw Lachapelle ()

Flatgebouw in nieuwe zakelijkheid, 1935-1936, naar ontwerp van Léon Stynen. Begane grond met garages. Bovenbouw van vier verdiepingen met registervensters in brede uitkragende betonstructuur naast smalle bakstenen muurdam met patrijspoorten. Drie identieke appartementen met woon-eetkamer, keuken annex meidenkamer, drie slaapkamers, badkamer en doorlopend terras achteraan.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1275#3775 (2 maart 1936).

Auteurs:  Plomteux, Greet