Munnikenstraat

Beschrijving

Een secundaire straat van de binnenstad, een zijstraat van de Hepperstraat, die tussen de markt en de zuidelijke wal (thans Walstraat) loopt. De noordelijke straatwand wordt ingenomen door de oorspronkelijke achterhuizen van de huizen van de Markt en de Boomgaardstraat (Atlas van de Buurtwegen, 1845).

Aan het einde van de straat lag een hoeve, genaamd de Meunsj; de plaats heette in 1671 in de munte, en in 1751 is er sprake van een Moeshoff aen de wal genaemt de Munte; in 1582 richtte prins-bisschop Ernest de Bavière hier een munthuis op; het gebouw is slechts een 70-tal jaren in gebruik geweest, want het werd in 1646 gesloten door dezelfde prins-bisschop; de naam bleef bestaan en ging over op de hoeve, die in het begin van de 18de eeuw op dezelfde plaats gebouwd werd.

• BOONEN M., Enkele Maaseiker plaatsnamen , (Maaslandse sprokkelingen. Nova Series, 18, 1977, p. 36-37).