Woning De Bois ()

Modernistisch burgerhuis gebouwd naar een ontwerp door de architect Walter Van den Broeck uit 1934. Opdrachtgever was Frans De Bois, directeur van de Sint-Norbertus lagere jongensschool aan de Helderstraat in Berchem (Groenenhoek). De eerste bouwfase betrof enkel het 'kubische' rechter gedeelte. Aanvankelijk plande de architect een gevelbepleistering uit licht getinte "Terra Nova", maar koos uiteindelijk voor een baksteenparement. Uitbreiding met het linker gedeelte in 1939. Het bouwplan van deze tweede fase aangevat op 10 april 1939 vermeldt geen ontwerper. Onze-Lieve-Vrouwebeeld met opschrift "SALVE REGINA" door beeldhouwer Albert Poels uit 1939.

Rijwoning van twee bouwlagen en ongelijk aantal traveeën onder plat dak. Lijstgevel met parement van roomkleurige baksteen op hoge plint van zwarte geglazuurde tegels. Schuin inspringende portalen als pendant voor uitpuilende erker.

Volgens het bouwplan van de eerste fase uit 1934 omvat de schuin op de rooilijn ingeplante plattegrond gelijkvloers in de linker flank de zijdelings ingeplante inkom- en traphal waarop de keuken en de speelkamer met beglaasd halfrond annex wc aansluiten. Rechts daarvan strekken zich achtereenvolgens een kantoor, vestiaire, woonkamer en terras uit. Op de bovenverdieping drie slaapkamers, de badkamer en een bergplaats. De uitbreiding uit 1939 omvat gelijkvloers een tweede inkom- en traphal, aan de straat een muziekkamer (De Bois was dirigent van de Muziekkapel Sint-Norbertus), en aan de tuin een studeerkamer en een wasplaats annex wc. Op de bovenverdieping drie extra slaapkamers en een wc.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1275#2632 (17 april 1934) en 1275#4834 (20 januari 1938).

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning De Bois [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391423 (geraadpleegd op ).


Tweegezinswoning ()

Tweegezinswoning in nieuwe zakelijkheid, circa 1935, vermoedelijk naar ontwerp van Albert Poels. Lijstgevel van twee bouwlagen en ongelijk aantal traveeën; parement van crèmekleurige baksteen op hoge plint van zwarte geglazuurde tegels. Schuin inspringende portalen als pendant voor uitpuilende erker; Onze-Lieve-Vrouwebeeldje door Albert Poels.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning De Bois [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10987 (geraadpleegd op ).