Kaboutermansstraat

Beschrijving

De Kaboutermansstraat - een verbastering van de reeds in 1278 vermelde Boutersemstraat - is een lange straat die de Goudsbloemstraat verbindt met de veel hoger gelegen Remyvest. Het straatbeeld wordt voornamelijk gekenmerkt door lange rijen van laat 19de-eeuwse arbeiderswoningen en recente rijwoningen, door de rij garageboxen in het begin van de straat, met aansluitend de bakstenen tuinmuur van het klooster van de broeders van Liefde (Brusselsestraat 141A-141) en door het tot aan de Kaboutermansstraat uitgebouwde Camillo Torres-studentenhome (Brusselsestraat 165). De panden Kaboutermansstraat 76 en 80 tot en met 90 maken deel uit van van de wijk rond de Gijzelaars- en Tolhuizenstraat, die rond 1930 gebouwd werd in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij voor de Huisvesting.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie