Geografisch thema

Pelgrimstraat

ID
8249
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8249

Beschrijving

De Pelgrimstraat, gelegen ten oosten van de Sint-Jacobskerk, ontstond in de jaren 1820, bij de aanleg van het Sint-Jacobsplein, als verbinding met de Brusselsestraat. De straat met perspectief op het Sint-Jacobsplein, had aanvankelijk een bochtig tracé, maar werd door een rooilijncorrectie in 1845 rechtgetrokken. Van de toenmalige bebouwing blijft enkel het hoekpand aan de Brusselsestraat over (nr. 1A), en pand nr. 5 dat grondig verbouwd werd in 1949. De rest van de huizen werd vervangen door grote complexen met appartementen.

Het straatbeeld wordt sterk bepaald door het vrije zicht op de Sint-Jacobskerk en het kerkhof, en door de lange, bakstenen tuinmuur van de woning aan de hoek van de Brusselsestraat.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herenhuis Den Dagheraet

  • Is gerelateerd aan
    Sint-Jacobsplein met aanpalende straten

  • Is deel van
    Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pelgrimstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8249 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.