Graaf de Smet de Naeyerlaan (Haven)

(zie ook Oostende-Hazegras)

Lange straat van het Ernest Feysplein tot aan de Graaf de Smet de Naeyerbrug. Gedeelte tussen plein en Lijndraaiersstraat voordien "Goede Windstraat", de voornaamste straat van het Hazegras. Krijgt die naam in 1785 onder de Oostenrijkse regering wanneer de wijk wordt uitgebouwd. De Goede Windstraat was een smalle straat met recht tracé, vanaf het Militair Arsenaal tot aan de Lijndraaiersstraat. K.B. van 17 juni 1899: stad krijgt toestemming tot aanleg van nieuwe laan in het verlengde van de Kapellestraat, over de Goede Windstraat, en met wijde bocht dwars door de terreinen van de kazerne, richting Maria Hendrikapark: de Goede Windstraat wordt verbreed en naar het zuiden verlengd. Nieuwe straat krijgt meteen huidige naam, als eerbetoon voor eerste minister. Afbraak van gebouwen van de lijndraaiers in Lijndraaiersstraat, huizen aan westkant van Goede Windstraat en groot deel van oude kazerne. Op laatstgenoemde terreinen creatie van nieuwe bouwblokken in dambordpatroon. Voor overgang naar de Graaf de Smet de Naeyerbrug, ophoging van de weg, waardoor onder meer nu afgebroken kerk onder straatniveau komt liggen. Invloed van de ophoging ook bij hoekhuis met de Slachthuiskaai (zie Oostende-Hazegras).

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 59-60.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda