Arendstraat

Korte verbindingsstraat tussen Koning Leopold I-straat / Monseigneur Ladeuzeplein en Ravenstraat.

Getrokken in de periode 1806-1815, gelijktijdig met de aanleg van de "Place Napoléon" (huidig Monseigneur Ladeuzeplein) en omringende straten, op de vrijgekomen terreinen van het gesloopte clarissenklooster. Haar vroegere benaming luidde: "Klein Ravenstraat".

Voorheen aan beide zijden enkel bebouwd op de hoekpercelen met het plein en de aangrenzende straten. Na de teisteringen door Wereldoorlog I werd de onpare zijde ingenomen door een ensemble wederopbouwarchitectuur dat werd opgetrokken samen met het hoekpand met de Koning Leopold I-straat, de pare zijde door de zijgevel van Universiteitsbibliotheek (1921-1928, architecten Warren and Wetmore).

• CRAB J., e.a., Leuven, een stad die groeit. Een gemeenschap bouwt aan haar milieu, Leuven, 1975, p. 101.
  • MEULEMANS A., Atlas van Oud-Leuven, Leuven, 1981, p. 30.
  • VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895, p. 199.