is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekbebouwing
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekbebouwing burgerhuizen
Deze vaststelling was geldig van tot
Convexe hoekbebouwing van vijf burgerhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1899 naar ontwerp van Richard Vaes; opdrachtgever was G. De Preter-Lauwers van brouwerij Het Anker. Bij de uitvoering werd de aanvankelijk ontworpen volgorde van de vier rechter woningen omgewisseld: de huidige uiterste panden vormden in het ontwerp in spiegelbeeld beide middenpanden en omgekeerd.
Eclectische enkelhuizen van twee bouwlagen onder doorlopend mansardedak met dakvensters en -kapellen van uiteenlopende vorm. Bakstenen parement met witgeschilderde banden en sokkel van arduin, nummer 2 bepleisterd en beschilderd. Driezijdige houten erkers met cottage-allures. Nummers 6 en 8 met originele vleugeldeuren in neo-Vlaamserenaissance-omlijsting, erboven paneel met jaartal 1899. Nummer 2, neo-Lodewijk XVI stucpanelen met voorstellingen in verband met brouwersambacht; verbouwde bovenvensters en poort naar vroegere paardenstal.
Aansluitende nummers 12-18, waarvoor bouwaanvraag van 1901, eveneens naar ontwerp van R. Vaes in opdracht van G. De Preter-Lauwers, door verbouwingen sterk verminkt.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het burgerhuis met huisnummer 2 vormde oorspronkelijk het meest linkse deel van de convexe hoekbebouwing maar is inmiddels gesloopt en geïntegreerd in een nieuwbouwcomplex.