Hoekbebouwing van burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekbebouwing

Beschrijving

Convexe hoekbebouwing van vijf burgerhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1899 naar ontwerp van Richard Vaes; opdrachtgever was G. De Preter-Lauwers van brouwerij Het Anker; de volgorde der samenhangende, doch niet identieke woningen werd bij de uitvoering gewijzigd.

Eclectische enkelhuizen van twee bouwlagen onder doorlopend mansardedak met dakvensters en -kapellen van uiteenlopende vorm. Bakstenen parement met witgeschilderde banden en sokkel van arduin, nummer 2 bepleisterd en beschilderd. Driezijdige houten erkers met cottage-allures. Nummers 6 en 8 met originele vleugeldeuren in neo-Vlaamserenaissance-omlijsting, erboven paneel met jaartal 1899. Nummer 2, neo-Lodewijk XVI stucpanelen met voorstellingen in verband met brouwersambacht; verbouwde bovenvensters en poort naar vroegere paardenstal.

Aansluitende nummers 12-18, waarvoor bouwaanvraag van 1901, eveneens naar ontwerp van R. Vaes in opdracht van G. De Preter-Lauwers, door verbouwingen sterk verminkt.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 9, 14 februari 1899; dossier 11, 2 april 1901.

Auteurs :  Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Het burgerhuis met huisnummer 2 vormde oorspronkelijk het meest linkse deel van de convexe hoekbebouwing maar is inmiddels volledig verbouwd.

Auteurs : Jacobs, Els