Hogeweg

Beschrijving

Van Gistelse Steenweg doorlopend over het grondgebied Jabbeke. Oorspronkelijke naam Noordbruggeweg staat weergegeven op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571).
Toen een belangrijke verbindingsweg naar de kastelen "Ter Lucht", de hoeve "Ter Zaele", de hoeve "Ter Meere", het kasteel "Bloemendaele" en op het grondgebied Varsenare "Ruysschede", "Ter Leye" en "Ter Straeten".

Nu grotendeels met woonfunctie. Oorspronkelijk tussen de Hogeweg en de Legeweg ook aanwezigheid van de bloemisterij van Oscar De Haene (van 1892 tot 1906). De straat kan qua bebouwing opgesplitst worden in verschillende stukken. Het eerste deel tussen de Gistelse Steenweg en Zandstraat, waar de oudste bebouwing te situeren is, wordt bepaald door vrij rijk uitgewerkte en gaaf bewaarde gevels in eclectische, cottage of in typische interbellumstijl. Er zijn grote schaalverschillen vast te stellen gaande van twee traveeën tot vijf traveeën en een alleenstaand voormalig buitenhuis zogenaamd "Les Accacias" (Hogeweg nummer 40) op een perceel doorlopend tot de Zandstraat.
Rechttegenover kasteel onder meer toegang tot binnengebied dat vroeger in gebruik was als hoveniersgronden en gevelrij bestaande uit vrij eenvoudige woningen. Tweede straatgedeelte voorbij de Zandstraat wordt enerzijds ingenomen door sociale woonwijk met de straten Ter Lindenhof, Acht Zaligheden, Tien Geboden, Vier Uitersten.
Anderzijds ingenomen door eenheidsbebouwing van telkens twee traveeën en één à twee bouwlagen al dan niet met bepleisterd of beschilderd parement. Nummer 73 valt op door zijn verzorgd pleisterwerk voorzien van geometrische motieven. De oudste zijn voorzien van een kleine voortuin zie nummers 55-67, nummer 75, nummers 120-134. Tegenaan de expresweg nieuwe verkaveling in de straten Noordbruggestraat en Beaucourtstraat. Het voormalig landhuis zogenaamd "Noordveld" (Hogeweg nummer 158) met bijhorende hoeve staat in schril contrast met de woningen in de verkavelingen.

Straat liep oorspronkelijk door, maar door de aanleg van de expresweg in 1972-1973 onderbroken. Ook door de bouw van het Penitair Centrum in 1981 na de onteigening en afbraak van het kasteel "Ter Wind" wordt de straat onderbroken. Gedeelte voorbij de expresweg wordt in het begin bepaald door de gevangenis. Na onderbreking ter hoogte van het Penitair Centrum loopt de straat opnieuw door tot op het grondgebied Jabbeke. Overwegend landelijk karakter met hier en daar tuinbouwbedrijven, met uitzondering van het begin van de straat ingenomen door verkaveling uit de jaren 1960-1970.

• VAN EYGEN N., De Brugse Hofbouw, 1961, p. 19.
  • VAN OUTRYVE D' YDEWALLE S., Geschiedenis van de parochie Sint-Andries, p. 230, 240-242.