Koning Leopold III-laan

Beschrijving

Van Gistelse Steenweg naar Torhoutse Steenweg met licht gebogen straattracé. Oorspronkelijke naam Schoolstraat verwijst naar de hier van 1879 tot 1946 aanwezige jongensschool, gelegen recht tegenover het rusthuis. Naar aanleiding van de fusie in 1970 gewijzigd in huidige naam verwijzend naar Koning Leopold III die hier gedurende een groot deel van de achttiendaagse veldtocht in het kasteel Steentien heeft verbleven.

Huidig straatbeeld is geleidelijk aan tot stand gekomen. Op de kaart van Pourbus (1561-1571) wordt de straat aangegeven met de naam "Kruisstraete". Deze straat vormde de begrenzing van de Sint-Andriesabdij en Sint-Andrieskerk. Ter hoogte van de kruising met de "Bueterbeke" lag het domein "Steentien". In 1632 aanwezigheid van de abtswoning van de benedictijnerabdij, waar van 1920 tot 1982 het Camilliustehuis voor wezen en verlaten kinderen werd ondergebracht. In 1772 liet Albert Coppieters een kasteel bouwen met de naam "Mon Plaisir". Het was gelegen tussen de Diksmuidse Heerweg - Koning Leopold III-laan en de Doornstraat. In 1885-1888 wordt het afgebroken en wordt een nieuw volume opgetrokken in neorenaissancestijl naar ontwerp van architecten-aannemers Ed. & L. Van Herrewege uit Gent. In 1962 wordt het geheel gesloopt en volgt een verkaveling en de bouw van het Medisch Pedagogisch Instituut waarvan de gebouwen nu worden gebruikt door een school.

De oorspronkelijke woonstraat evolueert vanaf de jaren 1960 geleidelijk aan naar een straat met administratieve, onderwijzende, sociale en recreatieve functie. Het begin van Koning Leopold III-laan wordt sinds 1963 ingenomen door het rustoord Regina Coeli (nummer 4) naar ontwerp van architect De Creus. Het rusthuis werd gebouwd in de tuin van het vroegere Camilliustehuis. Naar aanleiding van uitbreidingswerken werd tijdens het archeologische onderzoek sporen teruggevonden van de oude Sint-Andriesabdij. De overzijde van de straat wordt sinds 1972 gedomineerd door het Provinciehuis van West-Vlaanderen. Het begin van de Koning Leopold III-laan wordt sinds 1989 ingenomen door een nieuw filiaal van de Provincie West-Vlaanderen.

Sinds 1976 aanwezigheid van het Olympisch Provinciaal Zwembad, het voetbalstadion en met bijhorende tribunes en accommodatie naar ontwerp van architect Van Acker (Gent). Geheel gelegen tussen Koning Leopold III-laan, Doornstraat, Lange Molenstraat en Kerkhofstraat. Voetbalvelden gelegen achter de watertoren.

Naast grote gebouwencomplexen worden de overige percelen ingenomen door vrij eenvoudige interbellumwoningen (nummer 3, nummer 86), eenheidsbebouwing (nummers 7-9, nummers 11-17, nummers 28-32) waarvan sommige met vernieuwde voorgevel. Meer uitgesproken interbellumwoningen zie nummers 123-129 en woningen met elementen die verwijzen naar de tuinwijkarchitectuur zie nummers 131-133. Ook enkele villa's in weinig vernieuwende stijl met uitzondering van villa op de hoek van de Doornstraat (zie nummer 98).

• A.V., De geschiedenis van het Sint-Camillusgesticht, in Kroniek van Sint-Andries, nr. 52, 1986, p. 11-29.
  • HILLEWAERT B., Activiteitenverslag 1998, Regina Coeli.
  • J.B.K., Het Rustoord "Regina Coeli", in Kroniek van Sint-Andries, nr. 32, 1981.