Lange Muntstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen Gistelse Steenweg en Zandstraat met recht straattracé en voorzien van asfalt. Huidige naamgeving verwijst naar de oorspronkelijk hier aanwezige herberg "De Lange Munte". Deze herberg bestond reeds in de eerste helft van de 17de eeuw. Ook de wijk errond kreeg die naam.

Huidig straatbeeld is grotendeels tot stand gekomen in de jaren 1930. Het begin en het einde van de straat wordt ingenomen door de hoekpanden bij de Gistelse Steenweg en de Zandstraat. De westzijde van de straat wordt bepaald door alleenstaande villa's waarvan sommige de typische cottage-elementen vertonen. De oostzijde daarintegen wordt ingenomen door een aaneengesloten bebouwing met grote stijlverschillen zoals onder meer eclectische zie nummer 24 van 1932, en typische interbellumwoningen zie nummer 26.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 134/1932.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 126.